Ziua 17: liniște, junglă, oameni

Posted by on Aug 5, 2012 in Blog, Contest, First page, Unknown VIETNAM | 0 comments

Am ajuns și în Ben Tre, un orășel mic mai în Nordul deltei, în drum spre Ho Chi Minh. Lângă autobuz ne aștepta un tânăr cu niște pliante și poze în mână, să ne convingă să mergem la hotelul pentru care lucrează. Nu rezervaserăm nimic și era singurul din jur care avea o ofertă, așa ca ne-am hotărât să mergem acolo. Ne-am urcat fiecare pe câte o motocicletă, i-am dat rucsacul mare angajatului de la hotel, și ne-am lăsat duși 8 km, într-un sat, unde era hotelul.

Pentru mine a fost prima dată când am urcat pe o motocicletă și eram de-a dreptul emoționată. Îmi înfinsesem unghiile în șofer și rânjeam prostește cu ochii micșorați și uscați. La un moment dat mi-a căzut casca de pe cap, dar am prins-o la timp. În rest, drumul a fost fără incidente. Hotelul se întindea într-o curte mare, cu un iaz în care creșteau nuferi și zeci de lighioane, cu pomi fructiferi din care te puteai servi după plac. Era o liniște aproape enervantă (eram singurii oaspeți prezenți, în afara unui cuplu de francezi care erau plecați într-un tur).

Tânărul care ne-a adus ne-a servit cu foi de orez (foarte gustoase) și ceai verde. Ne-a servit ținând paharul cu două mâini, întâi pe Stelian, apoi pe mine. Ține de respect să oferi paharul cu două mâini și să servești întâi persoanele mai în vârstă. Poți ghici educația unui vietnamez după felul în care se poartă la masă, după gesturile mici care contează atât de mult pentru ei.

Tânărul (avea un nume ciudat și mi-a fost jenă șă îl întreb a treia oară cum se pronunță, așa că nu i-am reținut numele) ne-a mărturisit că plănuiește o călătorie în Europa după ce își găseste alt job mai bine plătit și reușește să strângă bani. Momentan muncește 10 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, are un salariu de 3 milioane de dongi (cam 150$), din care rămâne cu aprox 30 de dolari după ce plătește chirie, facturi, mâncare. Cam irealizabil planul lui de a vizita Europa în asemenea condiții. Când ne-a văzut jucându-ne cu un cățel ne-a spus cum stă treaba cu carnea de câine. Oamenii săraci țin în jur de 5 câini, din care 2 sunt păstrați pentru protecția casei, iar restul ajung în farfurie în vremurile grele. Părea sincer uimit când i-am mărturisit că ai noștri dorm în pat cu noi.

Am mai discutat cu el diverse lucruri, pe care le-am uitat în somnul de 7 ore care a urmat. Practic, am dormit toată ziua. M-am trezit iar într-o stare ciudată în care nu puteam distinge visul de realitate. De când sunt în Vietnam am niște vise foarte lungi, unele ciudate. Și mă trezesc crezându-mă încă în vis. E o senzație de dilatare a timpului, de rejudecare a tuturor valorilor și senzațiilor pe care le am în starea de veghe. Uneori e obositor.

Seara, am reîntâlnit cuplul francez. Sunt foarte simpatici, curioși, umani. M-am simțit foarte bine în compania lor. Ar fi drăguț să păstrăm legătura. Ea e business consultant și în același timp studentă, iar el se pregătește să își înceapă rezidențiatul în medicină. Nu știu cum îi cheamă. E curios cum vorbim ore întregi cu oameni pe care îi întâlnim în călătorii, dar aflăm cum îi cheamă abia la sfârșit, când facem schimb de cărți de vizită, uneori nici măcar atunci, cum e cazul acesta. Cred că lucrul ăsta arată ca legăturile umane sunt dincolo de normele sociale, de politețe, uneori sunt mai puternice când nu țin cont de reguli.

Tips & tricks

You can take a local bus to Ben Tre from the old bus station (2 km from the touristic center), that leaves at 8 am and costs 65.000VND [3.5$]/1 person. The trip takes 3h. In Ben Tre you could stay at Thao Nhi, a nice family-run hotel that is placed at 8 km from the bus station in a nice village. There are rooms with 160.000 VND [8 $](with fan) and with 200.000 VND [10 $](with air-con). You can find it in lonely planet also. It’s a quiet place with a nice garden and nice people that could help you with information. You could also use bikes for free.

You can support Satwa Guna project by donating, or simply putting a banner on your website/blog.

The team is grateful for any kind of support. Thank you.

Supporting project Unknown VIETNAM
stelian@photodesign.ro: