Ziua 23: plimbare în tandem

Posted by on Aug 12, 2012 in Blog, Contest, First page, Unknown VIETNAM | 0 comments

Azi avem în plan să ajungem la sate cu bicicleta. După o îndelungă discuție despre reușita planului, având în vedere că suntem într-o zonă muntoasă, am închiriat o bicicletă tandem și am pornit dezechilibrați, eu cu harta în mână, spre ieșirea din oraș care trebuia să ducă într-un sat.

Eu mă legănam dintr-o parte în alta și îmi lungeam gâtul să văd și eu pe unde mergem. Am intrat cu limuzina noastră în traficul infernal al Dalatului, am greșit strada și am urcat degeaba un deal imens. Drumul s-a dovedit a fi altul. În timp ce îmi dădeam sufletul pedalând, mi s-a părut atât de comică imaginea noastră pe acea bicicletă care nu se mai termina, că am început să râd în hohote. Stelian striga din față: pedaleazăă…degeaba…eu nu  mă mai puteam opri din râs. De fiecare dată când întorceam (parcă întorceam un tir) mă apuca câte o criză de râs spasmodic. 

La următorul deal, după ce am pedalat de două ori, am convenit să mergem pe lângă bicicletă. Oricum nu aveam nici o șansă…mă apuca râsul la fiecare deal. E faină o astfel de “limuzină”, cum i-am zis eu, pentru că poți vorbi cu cel din față fară să urli. Dar pentru cel  din spate e tare ciudat că nu poate controla nimic, viteza, direcția, frânele. 

După ce am ieșit din oraș, ambele părți ale drumului erau pline de sere în care creșteau tot felul de flori. Casele se răriseră, dar aveau același aspect ca cele din oraș. În afară de Saigon (Ho Chi Minh) și probabil Hanoi, orașele Vietnamului sunt ticsite de case în stil colonialist, înguste și înalte. Blocurile sunt foarte puține. Casele au același stil și la sate, doar că au curtea mai mare. În unele locuri te simți undeva lângă Mediterană și e o iluzie care continuă până vezi localnici. 

Am pedalat, am mai mers pe lângă biclă, am trecut pe lângă un lac mic în care se putea pescui, câteva plantații de ceai, foarte verzi, datorită faptului că plouă de 5 ori pe zi în perioada asta, niște vile, păduri de pini…o priveliște frumoasă, dar nu specială. Apoi am ajuns brusc la o stradă care ducea înapoi în oraș. Ăsta fusese tot satul. În drum spre oraș am intrat pe o cărare, cu noroiul până la genunchi, să pozăm oameni muncind. Nu a ieșit nimic interesant. 

Ne-am întors în oraș râzând în continuu, salutând oamenii, amuzându-ne de orice fleac. Am mai făcut un lung tur al orașului cu bicicleta, apoi am dus-o înapoi. Cea care ne-o închiriasese se făcea că nu știe că trebuie să ne returneze niște bani (am ajuns înapoi mai devreme de ora prevăzută) și a trebuit să ne certăm puțin cu ea până a recunoscut. Nu e neapărat vorba de bani, cât de faptul că se învață să ceară mai mult, să primească bani pentru orice, și asta dăunează onestității lor.

Am văzut pe hartă că există o pagodă la vreo două sute de metri de hotelul nostru. Ne-am dus mai mult de curiozitate să o vedem. Nu aveam mari așteptări. Dar s-a dovedit a fi o oază de liniște, un loc în afara lumii, în care doi călugări își duceau viețile liniștiți. Se spune că s-a construit acolo pentru că așezarea este favorabilă. Soarele a ieșit din nori pentru câteva minute înainte de a apune și a luminat într-un mod minunat acel templu. E curios cum cele mai frumoase lucruri sunt atât de aproape, dar de multe ori le neglijăm.  

[…]

Ne-am oprit obosiți la un restaurant să mâncăm. Mi-am agățat geanta cu aparatul foto și telefoanele de spătarul scaunului și m-am gandit…poate o uit aici. Pe la 4 dimineața, când am pus capul pe pernă, am sărit în sus ca arsă….aparatul foto e la restaurant!!! Stelian s-a îmbrăcat în 3 secunde și a dispărut pe usă. S-a întors peste vreo 10 minute cu geanta. Asta cred că a fost dovada cea mai grăitoare despre caracterul vietnamezilor. 

Ăsta a fost cadoul meu pentru Stelian…era deja ziua lui când mi-am amintit de geantă. Eh, e și ăsta un fel de a spune la mulți ani.

You can support Satwa Guna project by donating, or simply putting a banner on your website/blog.

The team is grateful for any kind of support. Thank you.

Supporting project Unknown VIETNAM
stelian@photodesign.ro: