Ziua 41: o afacere infamă

Posted by on Sep 9, 2012 in Blog, Contest, First page, Unknown VIETNAM | 0 comments

Am făcut o înțelegere cu patronul hotelului să luăm un tur de o zi prin Halog Bay, iar la sfârșitul turului să fim lăsați pe insula Cat Ba. El avea mai multe bărci, cu care ne-a mărturisit că face afaceri prospere. Ne înțeleseserăm pentru 10 dolari de persoană, cu prânzul inclus, dar fără intrarea la o peșteră. Părea convenabil, având în vedere că tot cam atât ar fi costat să mergem cu feriboatul. Așa avem ocazia să vedem și golful.

Debarcaderul era plin ochi de turiști și de bărci imense.  Acum înțeleg de ce patronul hotelului  investește mai mult în afacerea cu bărci, decât în hotel. Ne-am îmbarcat și am ascultat discursul ghidului, care a început prin a ne spune că prânzul și intrarea la o a doua peșteră nu sunt incluse în preț. Minunat mod de a începe un tur.

Prima peșteră în care am fost alergați de ghid era mare, intens colorată de lumină artificială, pe  una din insulele care împânzesc golful Ha long. Nu a fost impresionantă. Și chiar dacă ar fi fost, turul a fost prea rapid să îmi dau seama. Eram dezamăgită de Ha Long bay. Nu e nici atât de albastru cum arată în poze, iar bărcile sunt mult mai urâte. Nu am văzut acea barcă dragon cu paturi pline de petale de trandafir, care e pe toate pliantele agențiilor care vând tururi.

M-a enervat nesimțirea cu care sunt mințiti turiștii și atitudinea cu care sunt tratați…ca niște mașini de bani sau ca pe o marfă bună. La a doua peșteră nu am mai intrat. Era doar..o peșteră. Am stat lângă o casă plutitoare și am privit o altă afacere înfloritoare…închirierea caiacelor. Celor din vaporul nostru li s-a spus că ei pot merge cu caiacul puțin mai încolo, că e mai ieftin…aici sunt caiacele guvernului.

Dar o barcă mică a dus exact aceleași caiace în locul unde s-au plimbat cei de pe vaporul nostru. Probabil dacă îi lăsau să se plimbe în primul loc nu mai făceau bani din închirierea bărcilor care să îi ducă în peșteră..puteau merge singuri.

După țeapa pe care am luat-o cu turul în Ha long bay, am fost parașutați pe insula Cat Ba, de unde ne-a ridicat un autobuz. La debarcader am asistat la o scenă hilară: o localnică vindea apă la 15 000 VND, dar pronunța un fifteen/fifty  incert, așa că o turistă i-a spus triumfătoare: iți dau 20 000. Localnica a acceptat uimită și a început să râdă. Mă întrebam cum o fi ajuns până aici turista asta, dacă o duce capul atât de puțin…probabil cu mulți bani.

Ne-am cazat la hotelul la care s-au cazat și cei care erau veniți cu tururi. Cică e breakfastul inclus, dar dacă e la fel de mare ca și cina…mă gândesc că ne-am luat o mare țeapă. La cină am stat la masă cu doi japonezi și două daneze cărora le-a trebuit 5 minute să înțeleagă unde vine țara asta…România…Mă întreb cum au ajuns și fetele astea până aici…Noroc pentru ele că există tururi, afaceri infame care te ușurează de bani.