Ziua 48: Cel mai nordic oraș turistic

Posted by on Sep 21, 2012 in Blog, Contest, First page, Unknown VIETNAM | 0 comments

Autocarul a oprit brusc și am fost anunțați că am ajuns în Sapa. Toți eram buimaci și somnoroși, dar în 10 minute am rămas lângă autocar doar noi și o australiancă ce venise cu un tur, dar se pare că cei care trebuiau sa o ridice uitaseră de ea.

Am ajuns în sfârșit și în Sapa, cel mai nordic punct al Vietnamului, la numai 40 de km de granița cu China. Suntem înconjurați de munți încețoșați și oamenii sunt îmbrăcați în geci groase. Noi purtăm pantaloni scurți, cu care în Hanoi muream de cald, dar aici înghețăm.

Ne plimbam pe stradă când am fost asaltați de 3 femei vesele, îmbrăcate în haine tradiționale (hainele etniei Black H’mong, cum aveam să aflăm mai târziu) care ne invitau în sat la ele. Păreau femei de treabă și mă interesa să le văd satul, așa că le-am propus să discutăm mai târziu, pe îndelete.

După o scurtă tură de oraș am adormit buștean și nu ne-am trezit decât foarte târziu. În autocar nu dormisem prea bine. Noaptea era prea frumoasă și prea perfectă pentru visatul cu ochii deschiși pentru  a o risipi cu somnul.

Când ne-am trezit mai era puțin până să se  întunece. V-am mai povestit eu că aici se întunecă pe la 6-7. Ne plimbam de aiurea prin parc, căscând ochii, când am dat iar peste cele 3 femei. Am  stabilit să stăm la ele o săptămână, începând de mâine, ora 10 dimineața, când ne vom întâlni în fața hotelului, pentru a ne arăta drumul.

Am făcut apoi o vizită pieței locale de produse handmade, negociind, râzând, fără să cumpărăm nimic. Sapa e plină de oameni care aparțin diferitelor minorități etnice,  îmbrăcați tradițional, care se pierd printre vietnamezi.

E o atmosferă de repetiție generală pentru un spectacol. Fiecare e grăbit, concentrat la ceea ce face, costumat în propriul personaj viu, pe care trebuie să îl facă să funcționeze, după repetiții zilnice.

Seara e frig. Avem pături groase, cu care ne învelim bine.